De kwaliteit van het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste van de wereld. Dit komt omdat er tijdens de bereiding diverse zuiveringsstappen worden toegepast. In tegenstelling tot de meeste andere landen wordt er voor de hoofddesinfectie geen chloor gebruikt. Het smaakt dus ook lekker! In Nederland wordt zo’n 60% van het drinkwater gemaakt van natuurlijk grondwater en de rest wordt direct of indirect uit het oppervlaktewater gewonnen. Soms kan het grondwater direct gedronken worden, maar meestal is er nog wel een behandeling nodig om bijvoorbeeld het aanwezige ijzer, mangaan, methaan en/of ammonium (deels) te verwijderen.
De processtappen die nodig zijn voor de zuivering van oppervlaktewater kun je globaal indelen in:
1) voorzuivering: microzeven, coagulatie, dubbellaags filter
2) hoofddesinfectie: UV licht
3) nazuivering: actief koolfilters, op pH brengen en zuurstof inlaten
In deze leeractiviteit ligt de aandacht op de voorzuiveringsstap in het bijzonder op de coagulatie en het dubbellaagsfilter.
Deze leeractiviteit is samengesteld uit materiaal afkomstig van Bert van der Wal
Suggesties voor vervolg
Zie de leeractiviteiten (in het boek Water gewoon bijzonder)
Extra informatie
Artikelen uit het boek ‘Water gewoon bijzonder’
Leerling- en docentmateriaal
Het materiaal dat nodig is om de opdrachten uit te kunnen voeren, is in twee bijlagen bij dit artikel te vinden (zie hieronder).