In Nederland wordt gezwommen in zwembaden én in natuurlijk zwemwater. Om zwemmers in natuurlijk zwemwater te beschermen tegen ziekteverwekkende micro-organismen en tegen een overmaat aan chemicaliën wordt het zwemwater tijdens het zwemseizoen gecontroleerd door de waterschappen en door Rijkswaterstaat. De Europese zwemwaterrichtlijn heeft tot doel de gezondheid van zwemmers te beschermen en regelt de taakverdeling tussen de provincies, waterbeheerders en de Europese unie.
De hoeveelheid bacteriën in het water, is een goede aanwijzing voor de waterkwaliteit. De Blue Flag, die deel uitmaakt van een project van de Foundation for Environmental Education, is een internationaal kwaliteitslabel voor stranden, zwemvijvers en jachthavens. Toekenning van dit label betekent dat voldaan wordt aan strenge normen op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, dienstverlening, bewustmaking, educatie en toegankelijkheid van deze wateren.
In de lessenserie wordt aan de hand van zes opdrachten geoefend met het inschatten en kritisch evalueren van relevante criteria voor zwemwater en bijbehorende officiële normen. Door de uitvoering van drie experimenten: een E-colitest, pH-meting en de bepaling van de nitrietconcentratie wordt de kwaliteit van het lokale water vastgesteld door de criteria en normen te gebruiken, die zijn opgesteld voor deze variabelen. De betrouwbaarheid van de pH- en nitrietmetingen met behulp van de testkit wordt inzichtelijk gemaakt door de beperkte nauwkeurigheid van een kleurtest aan kopersulfaat te laten ervaren. Relativering van de gevonden resultaten kunnen worden meegenomen in het advies dat als eindverslag van deze lessenserie wordt gepresenteerd.
Het materiaal is afkomstig van Hannah Westbroek (VU Amsterdam) ‘Waterkwaliteit: zwemmen zonder risico?’.
Leerling- en docentmateriaal
Het materiaal dat nodig is om de opdrachten uit te kunnen voeren, is in twee bijlagen bij dit artikel te vinden (zie hieronder).
Suggesties voor een vervolg
Leeractiviteiten uit het boek ‘Water gewoon bijzonder’
Overig:
Extra informatie
Artikelen uit het boek ‘Water gewoon bijzonder’