Door klimaatverandering zijn er in ons land (en daarbuiten) steeds vaker perioden met hevige regenval, die tot overstromingen kunnen leiden en perioden met grote droogte waardoor een tekort aan water op allerlei gebieden kan ontstaan.
Regenwater, dat op daken valt, is relatief schoon. Het wordt vaak via goten en regenpijpen door de riolering afgevoerd. Het regenwater kan echter nog voor allerlei doeleinden worden gebruikt!
In stedelijk gebied is de bodem grotendeels verhard door de aanwezigheid van wegen, parkeerterreinen en betegelde tuinen; daardoor kan het regenwater maar voor een klein deel doorsijpelen in de bodem.
Steeds vaker voorkomende ‘wolkbreuken’ zorgen ervoor dat water zich op straat ophoopt en dat kelders onderlopen. Het kost veel geld om de huidige rioolstelsels op deze weersextremen aan te passen. Beter is het om in de eigen omgeving maatregelen te treffen die zorgen dat het regenwater lokaal wordt vastgehouden, geborgen of anders wordt gebruikt. In deze leeractiviteit maken leerlingen een zelfgekozen omgeving meer rainproof.
Suggesties voor een vervolg
Leerlingen
Leeractiviteit uit het boek ‘Water gewoon bijzonder’
Extra informatie
Artikelen uit het boek ‘Water gewoon bijzonder’
Docentmateriaal
Het materiaal dat nodig is om de opdrachten uit te kunnen voeren, is in onderstaande bijlage te vinden.