Robert Stepanyan wint de Natuurkundeolympiade 2024!

11 juni

Na een week vol met colleges, een practicum- en een theorietoets zijn de vijf winnaars van de eindronde van de Natuurkunde Olympiade 2024 bekend. De net 17-jarige Robert Stepanyan was van deze vijf de beste, net als vorig jaar. De deelnemers aan deze eindronde zijn geselecteerd uit de meer dan 2200 leerlingen die aan de eerste ronde hebben meegedaan. De beste tweehonderd deelnemers van deze eerste ronde hebben een lesbrief gekregen met stof van het eerste studiejaar op de universiteit ter voorbereiding van een tweede ronde in april op de Universiteiten van Eindhoven, Groningen en Utrecht. Daaruit zijn de 20 beste deelnemers aan de eindronde geselecteerd.

Vorige Volgende

Deze 20 deelnemers zijn in Utrecht een week lang aan de slag geweest met hoor- en werkcolleges. En vooral veel met elkaar discussiëren over natuurkunde. Er was uiteraard ook tijd voor ontspanning met een bezoek aan onderzoekscentrum Differ in Eindhoven en een verhalen- en puzzeltocht door Utrecht. Het was een week geweest om niet te vergeten!

De winnaars zijn:

  • Robert Stepanyan, 5vwo, Trevianum Scholengroep, Sittard
  • Noah Herijgers, 6vwo, Gemeentelijk Gymnasium, Hilversum
  • Thomas van der Zwan, 6vwo, Praedinius Gymnasium, Groningen
  • Jesse Hanemaayer, 6vwo, CSG Dingstede, Meppel
  • Sam Bakker, 5vwo, Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen

Het team doet vanaf 15 juli mee aan de European Physics Olympiad (EUPhO) die dit jaar in Georgië georganiseerd wordt. Er doen meer dan 50 landen mee aan dit grote internationale evenement.

Enno van der Laan en Ad Mooldijk begeleiden de groep tijdens de EUPhO.

De winnaars van de eindronde gaan normaal gesproken naar de Internationale Natuurkunde Olympiade (IPhO) om ons land te vertegenwoordigen. Deze wordt dit jaar in Iran gehouden. Nederland heeft besloten, net als veel Europese landen, om niet naar Iran te gaan in verband met de veiligheidssituatie aldaar.

De Natuurkunde Olympiade wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door Het ministerie van OCW, NWO, Stichting Physica, NVON, Cito, Freudenthal Instituut, Radboud Universiteit en Malmberg.

Nieuws