Waarom zou je als docent nu en straks wanneer de Covid-19 crisis voorbij is blijven kiezen voor het gebruik van video? Het grootste voordeel in vergelijking met een traditionele les is simpelweg dat video-instructie in de meeste gevallen niet gebonden is aan plaats en tijd.
Hoe simpel het gebruik van video ook lijkt, het is vaak toch complexer dan je verwacht. Er is nog veel onduidelijk over het effectief gebruiken van video voor instructiedoeleinden. Een groot recent onderzoek van Fyfield, Henderson en Phillips stelt dat hoewel instructie-video’s steeds populairder worden, veel docenten dit nog steeds lastig vinden.
TechYourFuture is daarom bezig met het ontwikkelen van praktische videohandleidingen voor het effectiever maken van instructievideo’s: nvon.tk/videoinstructie. We zijn bezig met een serie video’s waarin wij op basis van input van dr. Hans van der Meij antwoord geven op vragen die momenteel spelen.
De eerste vijf video’s die nu geproduceerd zijn geven antwoord op de volgende vragen:
Video 1: “Wat is een goede lengte voor een videopresentatie?”
Spoiler: “Niet langer dan 6 minuten.”
Video 2: “Hoe verhoog ik de actieve verwerking van mijn video’s?”
Spoiler: “Voeg pauzes met actieve vragen toe aan je video’s .”
Video 3: “Hoe verhoog ik de effectiviteit van demonstratie-video’s?”
Spoiler: “Geef studenten een schema voor taakuitvoering.”
Video 4: “Verhoogt een verkorte demonstratie de effectiviteit van een demonstratie-video?”
Spoiler: “Geef een verkorte demonstratie (samenvatting) aan het eind van de video.”
Video 5: “Hoe maak ik mijn video’s motiverend?”
Spoiler: “Richt de aandacht in de video op belangrijke zaken. Kies taken waarvan studenten de relevantie inzien. Geef opdrachten die de studenten uitdagen en aan kunnen.”
Basisregels video-instructie Wanneer je video’s gaat ontwikkelen is het handig om een aantal concrete regels aan te houden. De eerste regel is dat je start vanuit een probleemvraag. Geef om die probleemvraag geschikt te maken voor video antwoord op de volgende vragen:
De antwoorden op deze vragen geven een goede basis om jouw video’s te ontwikkelen. De tweede stap is dat je een script gaat schrijven, dit is nuttig!Ik denk zelf vaak: “Ik heb dit zo vaak gedaan, het kan wel een keer zonder script.” Elke keer weer kom ik mezelf dan tegen en heb ik minimaal twee uur weggegooid om alsnog een script te moeten schrijven. Als je script klaar is ga je daadwerkelijk de video opnemen. Dit kunnen natuurlijk verschillende video’s zijn. Kies je hierbij voor een screener of ga je zelf in beeld? Welke keuze je ook maakt, de volgde punten zijn bij alle vormen van video belangrijk:
En misschien wel het belangrijkste maak tijdens het maken en opnemen van je video’s zoveel mogelijk gebruik van bewezen effectieve richtlijnen, zoals bijvoorbeeld opgesteld door: van der Meij en van der Meij
(nvon.tk/videomeij) of Fyfield, et al. (nvon.tk/videoflyfield). Op deze manier heb je een duidelijke gedachte achter je video die zeker bijdraagt aan een duidelijke structuur.
Heel veel succes met het maken van jouw effectieve video-instructies!