Nieuw gereedschap in de klas

Sandra Schneider, medewerkster NVON-bureau en docente natuurkunde op het Kandinsky College Nijmegen

Ook dit schooljaar organiseert de NVON weer een Bètatechniekdag voor docenten en toa’s natuurkunde, scheikunde, biologie en techniek van het vmbo en de onderbouw van havo/vwo. Op donderdag 26 maart bruist het Bouw&Infra Park in Harderwijk van de activiteiten rondom het thema ‘Nieuw gereedschap in de Klas’.

Programma
Als deelnemer aan de Bètatechniekdag wil je natuurlijk de openingslezing niet missen die verzorgd wordt door Michel van Ast, expert op het gebied van leren en ICT en co-auteur van de boeken
‘Kleppen dicht’ en ‘Kleppen open’ over effectief en actief leren met ICT. Na de lezing volgt een workshopprogramma met een aanbod van ruim 30 verschillende workshops verdeeld over drie rondes. In tegenstelling tot voorgaande jaren is er wat meer tijd ingeruimd voor de workshops, deze duren nu 60 min. Daarnaast is er voldoende tijd om te lunchen en de informatiemarkt te bezoeken. We sluiten de dag af met een verrassende activiteit en een gezellige borrel met een hapje en een drankje, tijd voor een praatje met collega’s of een laatste bezoekje aan de markt.

Workshops
In de workshops is volop aandacht voor het ‘nieuwe gereedschap’ dat de laatste jaren zijn intrede heeft gedaan in het bèta- en techniekonderwijs. De drones, VR-brillen, 3D-printers, arduino’s en robotjes zullen uiteraard niet ontbreken op 26 maart. En wist je dat elke leerling met een smartphone een heel aantal sensoren in zijn broekzak of schooltas heeft? In de workshop over Phyphox leer je hoe je daar heel eenvoudig gebruik van kunt maken. En dan is er natuurlijk nog die andere categorie
‘nieuw gereedschap’, in de vorm van ICT- en andere tools die kunnen helpen bij bijvoorbeeld formatief evalueren, gamification, en onderzoekend en ontwerpend leren. Er staan veel actieve workshops op het programma waarin je als deelnemer zelf aan de slag gaat en inspiratie opdoet om direct te gebruiken in je lessen.
Kijk voor uitgebreidere en actuele informatie over de workshops op betatechniekdag.nl

Informatiemarkt
Op de markt laten vele bedrijven en instellingen zien wat zij te bieden hebben op het gebied van techniek- of bèta-onderwijs. Je doet er inspiratie op en maakt kennis met nieuwe leermiddelen, projecten en materialen. En er zijn niet alleen bedrijven, ook voor docenten en toa’s die een leuk project willen delen met hun collega’s is plaats op de markt. Je kunt je daar nog voor aanmelden!

Meld je aan
Kijk je al uit naar de Bètatechniekdag? Op betatechniekdag.nl vind je meer informatie, zoals het complete workshopprogramma. Ook vind je daar vanaf januari een link om in te schrijven. Het aantal deelnemers per workshop is beperkt, dus wacht niet te lang. Wil je er op tijd bij zijn?  Meld je dan via de website aan voor de BTD-Nieuwsbrief. Nieuwsbrieflezers krijgen een dag eerder toegang tot het inschrijfsysteem.

Kosten
Leden van de NVON krijgen korting op de deelnameprijs, als lid betaal je €160 en ontvang je een keuzecadeau op de Bètatechniekdag. Niet-leden betalen €230. Voor maximaal 50 studenten aan een lerarenopleiding is er een speciaal tarief van €30. Inbegrepen zijn koffie en thee, lunch, borrel en parkeren of vervoer vanaf station Harderwijk naar de congreslocatie.

Bètatechniekdag
De Bètatechniekdag 2020 belooft weer een inspirerende nascholingsdag te worden voor docenten en toa’s scheikunde, biologie, natuurkunde en techniek in het vmbo en de onderbouw van havo/vwo.
Als NVON-lid krijg je een flinke korting op de deelnameprijs, dit keer ook in de vorm van een presentje. De inschrijving gaat in januari open. Kom op donderdag 26 maart naar het Bouw & Infra Park te Harderwijk.

2019-q4-terugkoppeling-winter-nieuw-gereedschap.pdf
Terugkoppeling

Terugkoppeling 2019 • nummer 4 • bladzijde 24