Pinda’s worden veelal verwerkt in pindakaas en ze vormen samen met noten vaak een voedzame snack op feesten en partijen. De pinda is het zaad van een peulvrucht; het is geen noot! De pinda heeft echter een totaal andere samenstelling dan het zaad van andere peulvruchten; het percentage vet is veel hoger. Diverse studies hebben inmiddels uitgewezen dat het eten van pinda’s het cholesterolgehalte kan verlagen en daardoor de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en op het ontstaan van galstenen kan verminderen. Pinda’s bevatten vooral gezonde vetten met onverzadigde vetzuren zoals omega-6 en -9 (dat betekent overigens niet dat (te) veel van deze vetten eten gezond is!).
De koolhydraten uit de pinda leveren na vertering, evenals de vetten, brandstof voor de dissimilatie. De eiwitten in pinda’s kunnen als bouwstof een goede bijdrage leveren aan een vegetarisch of veganistisch eetpatroon. Pinda’s worden vanwege hun voedingswaarde graag door mens en dier gegeten; ze zijn een duurzaam en gezond alternatief voor vlees.
In deze leeractiviteit worden ‘de kwaliteiten’ van pinda’s op verschillende manieren onderzocht.
Leerlingen van onderbouw en bovenbouw:
Alleen in de bovenbouw, uitgebreider onderzoek aan pindakaas:
Na afloop van deze lesactiviteiten is klassikale bespreking van de resultaten wenselijk om zo met elkaar standpunten te bepalen t.a.v. een goed voedingspatroon. Vragen die daarbij aan de orde kunnen komen:
Leerling- en docentmateriaal
Het benodigde materiaal is te vinden in de bijlagen bij dit artikel. Onderstaande links bieden aanvullende achtergrondinformatie.
https://maken.wikiwijs.nl/35388#!page-269053
www.bedrijfindeklas.nl/lesmateriaal
https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2076
http://www.puber-wijzer.nl/gezondheidstest.html
https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1305
https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3830