Beter weten over eten

10 juni

Doel van het boek ‘Beter weten over eten’ is docenten in de natuurwetenschappen van vmbo tot en met vwo, en studenten en docenten van lerarenopleidingen te voorzien van achtergrond- en nieuwe informatie op het gebied van ‘eten’ in de brede zin van het woord. Naast artikelen geeft het boek docenten een schat aan lesmateriaal in handen waarmee zij in hun onderwijs direct aan de slag kunnen. De leeractiviteiten staan kort in het boek beschreven. Door onderaan deze bladzijde te klikken op klik hier verschijnt de inhoudsopgave van het boek.

Klikken op de titel van de gewenste leeractiviteit geeft toegang tot de bijbehorende materialen.

Dit boek is een uitgave in de NVON-reeks, nr 16, en is verkrijgbaar in de webshop.

Inhoud

Voorwoord

Dankwoord

Leeswijzer

 

Proloog

Artikel 1 De tovenaar en de profeet

                Twee uiteenlopende visies op een leefbare toekomst op onze planeet

                Jan de Gruijter

Leeractiviteit 1       Een debat tussen de tovenaar en de profeet  

Deel 1 Consumeren

Artikel 1 Goed eten met de hulp van het Voedingscentrum 

                Corné van Dooren, Annette Stafleu, Wieke van der Vossen-Wijmenga

Artikel 2 Consumentenbelangen 

                De rol van foodwatch, de voedselwaakhond

                Nicole van Gemert

Artikel 3 Een ‘woud’ van keurmerken

                Leeswijzer voor de keuze van meer duurzame voedingsproducten

                Marieke Coebergh van den Braak

Artikel 4 Voeding en Gezondheid 

                Iris de Vries en Ilona Zuurmond

Artikel 5 Eetgedrag en overgewicht 

                Kees de Graaf

Artikel 6 Food for thought  

                Hoe voeding, het darmmicrobioom en de hersenen elkaar beïnvloeden

                Jeanette Mostert, Mirjam Bloemendaal, Sarita Dam, Clara Belzer

Artikel 7 De Achilleshiel van Allergie

                Harry Wichers en Nicolette de Jong

Leeractiviteit 1       Eten wat de pot schaft… 

Leeractiviteit 2       Een eenvoudige doch voedzame maaltijd

Leeractiviteit 3       Diëten, zin of onzin? 

Leeractiviteit 4       Eetbare plantendelen

Leeractiviteit 5       Pinda’s, energierijke en gezonde vetten

Leeractiviteit 6       Honing en woning 

Leeractiviteit 7.1    Een ei hoort erbij

Leeractiviteit 7.2    Een ei hoort erbij 

Leeractiviteit 8       Eiwitonderzoek 

Leeractiviteit 9       Vruchten- en groentesappen

Leeractiviteit 10     Koolhydraten in Moedermelk

Leeractiviteit 11     Leren onderzoeken: Cola and teeth / Gastronomy

 

Deel 2 Bewerken en conserveren

Artikel 1 Kwaliteit van voedsel: over het nut van bewerken

                Tiny van Boekel

Artikel 2 The Good, the Bad and the Ugly

                De betekenis van verschillende micro-organismen bij de voedselbereiding

                Marcel Zwietering en Eddy Smid

Artikel 3 Fermentatie 

                Biotechnologie avant la lettre

                Marijke Domis-Hoos

Artikel 4 Van cacaoboon tot chocolade

                Duurzaam, eerlijk en gezond?

                Martha Hoebens

Artikel 5 De zwakte van zout, de kracht van kruiden 

                Joke van der Aalsvoort

Artikel 6 Waarom voedsel veiliger is dan ooit! 

                Hoe Europese wet- en regelgeving bijdraagt aan veilige en gezonde voeding

                Alie de Boer

Leeractiviteit 1       Voedingsmiddelen 

Leeractiviteit 2       Van cacaoboon tot chocolade 

Leeractiviteit 3       Fermentatie 

Leeractiviteit 4       Kruidenthee, kruidenolie en kruidentinctuur 

Leeractiviteit 5       De frisdrankfabriek

Leeractiviteit 6       No go for to go: Verpakkingsmateriaal als milieuprobleem

Leeractiviteit 7       Azijn en de Warenwet

Leeractiviteit 8       Krabsalade

Leeractiviteit 9       Aantoonbaar in het voedsel

Leeractiviteit 10     Leren onderzoeken: Fermentation  

 

Deel 3 Produceren 

Artikel 1 Van jager-verzamelaar tot hightech boer

                De ontwikkeling van de landbouw

                Marijke Domis-Hoos

Artikel 2 De noodzaak van een nieuwe landbouwbenadering

                Hannah Van Zanten, Martin van Ittersum en Imke de Boer

Artikel 3 Smart farming in Nederland 

                Op weg naar een nieuwe manier van voedselvoorziening

                Guido Linssen

Artikel 4 Plantenveredeling

                Vroeger, nu en in de toekomst

                Marijke Domis-Hoos

Artikel 5 De aardappel 

                Het vierde voedselgewas op de wereld

                Marijke Domis-Hoos

Artikel 6 Een schooltuin: onuitputtelijke bron voor ervaringsgericht leren

                Over gezond en duurzaam voedsel

                Annerie Rutenfrans

Artikel 7 Duurzame innovatieve teelttechniek op school

                Ida Hendricks

Leeractiviteit 1       Planten, onze prima(ire) voedselproducenten 

Leeractiviteit 2       De pieper

Leeractiviteit 3       Betere gewassen: meer opbrengst, beter aangepast

Leeractiviteit 4       Op goede gronden

Leeractiviteit 5       Urine: stoffen in de kringloop

Leeractiviteit 6       Dierenwelzijn: varkens en kippen

 

Deel 4 Voedsel in de toekomst 

Artikel 1 De wereldvoedselvoorziening

                Goede, gezonde voeding toegankelijk voor iedereen ook in de 21e eeuw

                Rudy Rabbinge en Prem Bindraba

Artikel 2 Voedselbossen bieden de landbouw toekomst

                Wouter van Eck  

Artikel 3 Duurzamer eten 

                Lucas Reijnders

Artikel 4 Van een lineaire naar een circulaire landbouw in Nederland 

                Van guano naar struviet

                Sander de Vries

Artikel 5 Alternatieven voor de vleesconsumptie

                Een zoektocht naar eiwitrijk voedsel

                Marijke Domis-Hoos

Artikel 6 3D-geprint voedsel 

                Kjeld van Bommel

Artikel 7 Goed eten in de toekomst      

                Loethe Olthuis

Leeractiviteit 1       Insecten op je bord 

Leeractiviteit 2       Een burger van eendenkroos 

Leeractiviteit 3       Tuinieren in de ruimte 

 

Over de redacteurs

Auteurs 

Bronnen van de illustraties

Register

Inhoudsopgave-0.pdf Leeswijzer--0.pdf Woord-vooraf-0.pdf
Leswerk