Beter weten over eten. Deel 1 Leeractiviteit 6 Honing en woning, natuur of namaak

15 juni • Marijke Domis, Maarten Foeken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt voortdurend of producten aan de gestelde eisen voldoen. Etiketten zijn geen garantie voor de voedselkwaliteit; de betekenis van E-nummers op een etiket wordt door de consument niet altijd goed begrepen.

Honingbijen produceren natuurzuivere honing. Deze natuurzuiverheid is gemakkelijk te onderzoeken. Wilde bijen verdienen onze aandacht om andere redenen; zij zijn onder andere van groot belang voor de bestuiving van onze voedselgewassen.

Vorige Volgende

Natuurzuivere honing is te herkennen is aan de aanwezigheid van het enzym amylase. Door zetmeel en een jodiumoplossing toe te voegen, zal honing blauw kleuren. Als er amylase in de honing aanwezig is, zal die blauwkleuring langzaam verdwijnen en is het bewijs van natuurzuivere honing geleverd.

Tijdens het verzamelen van nectar worden bijen onder de stuifmeelkorrels bedolven. Zij vliegen van bloem naar bloem (van dezelfde soort) en zorgen ‘en passant’ voor de bestuiving van de bezochte planten. De stuifmeelkorrels kunnen zo in de honing terechtkomen. Door honing met een microscoop te bestuderen, is de aanwezigheid van stuifmeelkorrels vast te stellen.

De laatste jaren zijn er veel soorten insecten verdwenen en zeker ook veel wilde bijensoorten. Dit heeft te maken met het (overmatig) gebruik van insecticiden en met verlies van biodiversiteit omdat onze voedselproductie vaak in grote monoculturen plaatsvindt. Het plaatsen van bijenkasten en bijenhotels in de leefomgeving kan helpen bij het creëren van gunstige omstandigheden voor (solitair levende) bijen.

 

Leerling- en docentmateriaal

Informatie en materiaal dat nodig is om opdrachten uit te kunnen voeren, is via onderstaande links en in de bijlagen bij dit artikel te vinden.

 

Youtube filmpje imkerij de Zwerm over productie honing (onderbouw): https://www.youtube.com/watch?v=kvzDgPMkHAs

 

Youtube filmpje over soorten bijen

 https://www.youtube.com/watch?v=wJ__85oevgU

 

Goede beschrijving soorten bijen en honing, bovenbouw havo/vwo

https://www.van-de-baanhoek.nl/bijen/honing/

 

Meer informatie over stuifmeel:

https://biologiepagina.nl/Vwo5/Planten/Practicum4Stuifmeel.pdf

 

Over etiketten lezen

https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/eten-kopen/etiketten-lezen/laat-je-niet-foppen-door-de-verpakking/wat-weet-jij-van-het-etiket.aspx

https://maken.wikiwijs.nl/44374/weet_wat_je_eet#!page-576646

Uitgebreide beschrijving om een bijenhotel te maken:

https://www.buitenlevengevoel.nl/bijenhotel-maken/

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=24150

Bronvermelding
  1. Boek: Marijke Domis en Maarten Foeken (2016). Doen we practicum? Thema’s uit de biologie. Deel 1 blz. 91 t/m 94.
  2. Artikelen in het boek 'Beter weten over eten': ‘Consumentbelangen’ van Nicole van Gemert en ‘Waarom voedsel veiliger is dan ooit’ van Alie de Boer.
LA-1.6.1-Aantonen-van-amylase-in-natuurlijke-honing.docx LA-1.6.2-Stuifmeel-in-natuurlijke-honing.docx LA-1.6.3-Practicum-Stuifmeel.pdf LA-1.6.4-WUR-PollenanalyseCompleet-doorzoekbaar.pdf
Leswerk