De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt voortdurend of producten aan de gestelde eisen voldoen. Etiketten zijn geen garantie voor de voedselkwaliteit; de betekenis van E-nummers op een etiket wordt door de consument niet altijd goed begrepen.
Honingbijen produceren natuurzuivere honing. Deze natuurzuiverheid is gemakkelijk te onderzoeken. Wilde bijen verdienen onze aandacht om andere redenen; zij zijn onder andere van groot belang voor de bestuiving van onze voedselgewassen.
Natuurzuivere honing is te herkennen is aan de aanwezigheid van het enzym amylase. Door zetmeel en een jodiumoplossing toe te voegen, zal honing blauw kleuren. Als er amylase in de honing aanwezig is, zal die blauwkleuring langzaam verdwijnen en is het bewijs van natuurzuivere honing geleverd.
Tijdens het verzamelen van nectar worden bijen onder de stuifmeelkorrels bedolven. Zij vliegen van bloem naar bloem (van dezelfde soort) en zorgen ‘en passant’ voor de bestuiving van de bezochte planten. De stuifmeelkorrels kunnen zo in de honing terechtkomen. Door honing met een microscoop te bestuderen, is de aanwezigheid van stuifmeelkorrels vast te stellen.
De laatste jaren zijn er veel soorten insecten verdwenen en zeker ook veel wilde bijensoorten. Dit heeft te maken met het (overmatig) gebruik van insecticiden en met verlies van biodiversiteit omdat onze voedselproductie vaak in grote monoculturen plaatsvindt. Het plaatsen van bijenkasten en bijenhotels in de leefomgeving kan helpen bij het creëren van gunstige omstandigheden voor (solitair levende) bijen.
Leerling- en docentmateriaal
Informatie en materiaal dat nodig is om opdrachten uit te kunnen voeren, is via onderstaande links en in de bijlagen bij dit artikel te vinden.
Youtube filmpje imkerij de Zwerm over productie honing (onderbouw): https://www.youtube.com/watch?v=kvzDgPMkHAs
Youtube filmpje over soorten bijen
https://www.youtube.com/watch?v=wJ__85oevgU
Goede beschrijving soorten bijen en honing, bovenbouw havo/vwo
https://www.van-de-baanhoek.nl/bijen/honing/
Meer informatie over stuifmeel:
https://biologiepagina.nl/Vwo5/Planten/Practicum4Stuifmeel.pdf
Over etiketten lezen
https://maken.wikiwijs.nl/44374/weet_wat_je_eet#!page-576646
Uitgebreide beschrijving om een bijenhotel te maken:
https://www.buitenlevengevoel.nl/bijenhotel-maken/
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=24150