Vruchten worden als gezond bestempeld omdat ze vitaminen en eiwitsplitsende enzymen bevatten. Vitamine C is het meest voorkomende vitamine in vruchten, alle andere komen in zeer geringe hoeveelheden voor.
De hoeveelheid suiker in vruchten is groot zodat het gezondheidseffect van vruchten/fruit tegenwoordig in twijfel wordt getrokken; zeker als van het fruit vruchtensap wordt gemaakt, dat makkelijk in grote hoeveelheden gedronken kan worden. De dan ingenomen hoeveelheid suiker draagt bij aan het veroorzaken van overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten en zijn de vezels vaak uit het sap verdwenen met als gevolg verlies van het positieve effect op de darmwerking.
Vruchtensappen bestaan voor 100% uit fruit, terwijl vruchtendrank, vruchtennectar en dubbeldrank naast vruchtensap water, toegevoegde suiker en vaak ook citroenzuur, aroma’s en andere hulpstoffen bevatten. Er bestaat ook limonade met vruchtenextract, daar zit nog minder vruchtensap in.
In deel 1 van deze leeractiviteit worden de bestanddelen suiker, citroenzuur en vitamine C in vruchten- en groentesappen onderzocht met als doel onderscheid te maken tussen meer en minder gezonde varianten van deze sappen.
In deel 2 wordt de aanwezigheid van protease in vruchten vastgesteld met behulp van gelatine. Enzymen bestaan voor een belangrijk deel uit eiwit. Net als het eiwit van eieren denatureren enzym-eiwitten bij verwarming. Boven een bepaalde maximumtemperatuur is het enzym volledig inactief omdat al het enzym-eiwit dan gedenatureerd is.
Leerling- en docentmateriaal
Het benodigde materiaal is in de bijlagen bij dit artikel te vinden.