Beter weten over eten, Deel 2, Leeractiviteit 6 No go for to go: Verpakkingsmateriaal als milieuprobleem.

10 juni • Joke van der Aalsvoort

Milieuvervuiling is een aanhoudend probleem. De berg afval die in onze moderne consumptiemaatschappij wordt geproduceerd, is gigantisch. Voor een deel is deze voor iedereen zichtbaar. Zo slingert er veel zwerfafval rond. Zo kom je op weg van huis naar school of werk veel rommel tegen, die vaak naast de vuilnisbakken ligt in plaats van erin. Hoewel de verpakkingsindustrie ook producten maakt van bijvoorbeeld bamboe en mais, lijken die verpakkingen nog niet echt de markt te hebben veroverd. Dit verpakkingsmateriaal is wel biologisch afbreekbaar, maar het lost het probleem van de verspilling van grondstoffen niet op.

Vorige Volgende

Het wordt tijd dat we kritisch kijken naar nut en noodzaak van het verpakken van onze levensmiddelen. Dan zal blijken dat veel voedsel ook los vervoerd of in herbruikbaar verpakkingsmateriaal meegenomen kan worden.

Tijdens dit practicum gaan leerlingen onderzoeken hoe verpakkingsmaterialen zich gedragen bij diverse proeven, zoals een scheurproef, verhitting en verbranding van het materiaal. Op grond hiervan trekken zij conclusies over de aard van en de mate waarin het betreffende materiaal een milieuprobleem kan veroorzaken. Het kan zo een aanzet zijn om meer en beter na te gaan denken over manieren waarop we het voor elkaar kunnen krijgen dat er in de toekomst minder verpakkingsmateriaal gebruikt wordt en wat mogelijke oplossingen zijn om het ‘kwijt’ te raken.

 

Leerlingmateriaal

Al het benodigde materiaal is in de bijlagen bij dit artikel te vinden.

Bronvermelding
  1. NVOX: Anneke Thurlings en Marianne Offereins, NVOX januari 2019 (22-23)
  2. Artikel: Christiane Högermann, MNU Journal Jahrgang 71, 02 2018, To-go-Becher und Co. ein No Go?
LA-2.6-No-go-for-to-go-Verpakkingsmateriaal-als-milieuprobleem.docx
Leswerk