Krabsalade is lekker, maar krab is duur. Om de kosten te drukken stoppen fabrikanten daarom nogal eens ‘nepkrab’ in hun salades. Nepkrab heet surimi, het is een mengsel van viseiwit, zetmeel, olie, kleurstoffen, smaakstoffen, enzovoorts. Deze goedkope grondstoffen worden zo gemengd dat het geheel op gemalen krab lijkt.
Natuurlijk zet de fabrikant de inhoud op het etiket. Maar doet hij dat ook ‘netjes’? Als hij relatief veel surimi toevoegt in plaats van echte krab, verdient hij meer. Daarom wordt krabsalade gecontroleerd voordat het op de Nederlandse markt mag. Als er helemaal geen echte krab in de salade zit, moet de fabrikant het product surimisalade noemen.
Surimi bestaat onder andere uit zetmeel dat zwart/donkerblauw kleurt wanneer er jodiumoplossing aan wordt toegevoegd. Op deze manier kan de aanwezigheid van surimi worden aangetoond.
Er wordt in het practicumvoorschrift uitgegaan van tien gram krabsalade; na het toevoegen van de jodiumoplossing worden de zwartgekleurde surimi-delen met een pincet uit deze salade gehaald en vervolgens gewogen. Zo is het surimi-percentage te bepalen. Het berekende percentage kan worden vergeleken met het percentage dat op het etiket vermeld staat. Dat zou moeten kloppen!
Leerlingmateriaal
Al het benodigde materiaal is in de bijlage bij dit artikel te vinden. Op de website van de Stichting C3, waar deze lessenserie van afkomstig is, kan nog meer leerling- en docentmateriaal gevonden worden.