Beter weten over eten, Deel 4, Leeractiviteit 3 Tuinieren in de ruimte.

15 juni • Joke van der Aalsvoort

Sommige mensen vragen zich af of het mogelijk is om op een andere planeet te wonen. Dit willen ze niet alleen vanuit nieuwsgierigheid weten, maar ook vanuit de zorg dat de planeet Aarde onbewoonbaar wordt, bijvoorbeeld omdat de klimaatverandering volledig uit de hand loopt. Bewonen van een andere planeet vergt bijvoorbeeld dat er voedsel beschikbaar is om te kunnen overleven. Om erachter te komen of het mogelijk is voedsel te verbouwen op andere planeten doen wetenschappers onderzoek naar de omstandigheden daar en ze vergelijken deze met de omstandigheden op de aarde.

Vorige Volgende

De hoeveelheid licht of de temperatuur kan per planeet drastisch verschillen en hoe zit het met de hoeveelheid water en zuurstof in de lucht of in de bodem? Welke mineralen zijn aanwezig en zijn deze giftig of juist gunstig om te kunnen overleven?

Uit laboratoriumanalyse is duidelijk geworden waarom maangrond eigenlijk niks is voor aardse planten. Daar zit veel te veel aluminium in, giftig voor planten. Leerlingen doen onderzoek naar de invloed van abiotische factoren op het plantengroeiproces waarbij steeds één factor wordt gevarieerd. Hierbij leren zij als ecoloog te denken en te werken.

 

Leerling- en docentmateriaal

Al het benodigde materiaal is via onderstaande twee links en in de bijlage bij dit artikel te vinden. Op de website van de Stichting C3, waar deze lessenserie van afkomstig is, kan nog meer leerling- en docentmateriaal gevonden worden.

https://nl.pulses.eu/de-toekomst-van-de-peulvrucht-op-aarde-en-op-mars/ 

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/dromen-van-landbouw-op-mars/

 

 

Bronvermelding
  1. Website stichting C3
LA-4.3-Tuinieren-in-de-ruimte.pdf
Leswerk