Een verdiepende opdracht voor theoretisch geïnteresseerde 5/6 vwo-leerlingen over zwaartekracht, gravitatiekracht en middelpuntzoekende kracht.
De begrippen ‘zwaartekracht (\(\overrightarrow{F}_\mathrm{z}\))’ en ‘gravitatiekracht (\(\overrightarrow{F}_\mathrm{grav}\))’ worden vaak als synoniemen gebruikt. Toch kun je een verschil maken tussen beide begrippen. Immers, de zwaartekracht die we hier in Nederland meten, valt door de draaiing van de Aarde en de middelpuntzoekende kracht (\(\overrightarrow{F}_\mathrm{mpz}\)) die daarbij nodig is, in grootte en richting niet helemaal precies samen met de gravitatiekracht. Daardoor kun je zwaartekracht definiëren als:
\(\overrightarrow{F}_\mathrm{z}=\overrightarrow{F}_\mathrm{grav}-\overrightarrow{F}_\mathrm{mpz}\)
Voor de zwaartekracht geldt ook: \(F_\mathrm{z}=mg\), waarin \(g\) de valversnelling is. Als een voorwerp op Aarde in rust is, is zijn gewicht in grootte gelijk aan de zwaartekracht. Maar als het voorwerp versneld wordt is dat niet meer het geval.
Een astronaut draait in een ruimtevaartuig om de Aarde in een perfecte cirkelbaan.
Verzamel informatie over ‘microzwaartekracht’ of ‘micro-gravity’. Wat wordt daarmee bedoeld? Heeft dat begrip te maken met ‘zwaartekracht’ volgens de hier gebruikte definitie?
Zie bijvoorbeeld het dossier De Microzwaartekracht in België.