Een rode roos verandert van kleur als je er waterstofchloride of ammoniak overheen blaast.
Plantenkleurstoffen zijn zuur-base-indicatoren. Vaak wordt voor de demonstratie hiervan een extract van rode kool gebruikt. Maar het kan dus ook met een roos. De beschrijving van deze demo staat in het boek ShowdeChemie – effectief demonstreren.
Aanvullingen en links bij K14 Rode Rozen
Verder onderzoek
Tester Rianne de Kok maakte op basis van de proefbeschrijving in het boek een met foto's geïllustreerde handleiding. Daarin is ook verder onderzoek opgenomen. De handleiding staat in de bijlage ZB03_rode_rozen_verder_onderzoek
Chemistry in the garden
Dit uitstekende boek van Hanson (2007) is te koop bij de Royal Society of Chemistry in Cambridge. Zie voor informatie hierover:
http://pubs.rsc.org/en/Content/eBook/978-0-85404-897-7.
De inhoudsopgave en inleidende hoofdstukken kunnen van deze site worden gehaald.
Rilke
http://rainer-maria-rilke.de/080046hortensie.html
Mooi gedicht van Rainer Maria Rilke over de verkleuring van blauwe hortensia's.
De combinatie anthocyanin+flower geeft met Google ruim 400.000 hits. Van de eerste 20 was http://en.wikipedia.org/wiki/Anthocyanin heel informatief. Deze site heeft zelfs een prijs gewonnen!
Extractie
http://www.thuisexperimenteren.nl/science/indicatorextractie/indicatorextractie.htm
Deze site beschrijft de extractie van een kleurstof uit een rode roos met een eenvoudig Soxhlet-apparaat. Daarna volgen aanwijzingen voor onderzoek naar het omslagtraject van de indicator.
Bronnen
Hanson, J.R. (2007). Chemistry in the Garden, p. 46-48. Cambridge: Royal Society of Chemistry.
Wagner, G. (1984). Chemie in faszinierenden Experimenten, p. 47. Keulen: Aulis. ISBN 3-4164-0673-8.