Wanneer zeewater verdampt, condenseert een deel van de waterdamp meteen weer en dit valt als regen terug in de zee. Een ander deel blijft in de atmosfeer en wordt verplaatst door luchtstroming. Smeltwater stroomt via verschillende waterwegen uit de bergen naar beneden en het neemt onderweg allerlei mineralen uit de bodem mee. Uiteindelijk komt ook dit water in zee terecht of het gaat deel uitmaken van het grondwater. Wanneer water ondergronds druk opbouwt, kan het zich met kracht als heet water een weg naar het aardoppervlak banen en daar als geiser tevoorschijn komen.
Leerlingen leren (fysische) eigenschappen van water kennen door het uitvoeren van bepaalde experimenten. Het gaat daarbij om de invloed van temperatuur op de verschillende aggregatietoestanden, om smeltpunt- en vriespunt(daling), om de dichtheid van zout- versus zoetwater, om waterdruk versus luchtdruk en om lichtbreking.
Kennis verwerven over deze eigenschappen is van belang om de rol van water in de natuurlijke kringloop (beter) te kunnen begrijpen.
Deze leeractiviteit is gebaseerd op lesmateriaal van Wetsus Watercampus in Leeuwarden.
Docent- en leerlingenmateriaal
Het materiaal dat nodig is om de opdrachten uit te kunnen voeren, is in de bijlage bij dit artikel te vinden (zie hieronder).
Suggesties voor vervolg
Leeractiviteiten uit het boek ‘Water gewoon bijzonder’
Waterproefjes van NEMO (info via onderstaande drie links)
Extra informatie
Artikelen uit het boek ‘Water gewoon bijzonder’