3C insecten recepten

Zelf kokkerellen met insecten? Hier vind je de recepten voor gebakken krekels, meelwormen risotto of tzatziki en chocosprinkhaan. 

Gebakken sprinkhanen of krekels
 Ingrediënten
•    80 gram gezeefde bloem 
•    1theelepel bakpoeder
•    1 theelepel zeezout 
•    1 dl melk 
•    1 ei 
•    25 gram gedroogde sprinkhanen of krekels
           
Bereiden
1.    Meng de gezeefde bloem met het bakpoeder en het zout in een kom.
2.    Voeg langzaam en al roerend de melk toe en meng dit door tot een gladde massa ontstaat.
3.    Voeg daarna  het ei toe, blijf goed mengen.
4.    Haal vleugels en poten van de sprinkhaan er af. Doe dit eventueel ook met het kop eraf.
5.    Doop tenslotte de sprinkhanen in het beslag en bak ze in de hete olie.
       Let op: laat ze niet te donker worden!!!!
6.    Even laten uitdruppelen, zout erop en serveren met de geklopte room eet smakelijk!!!


Risotto meelworm balletjes in filodeeg
Ingrediënten
•    100 gram risotto rijst
•    1 uitje
•    1 klein preitje
•    nasi mix
•    1 teen knoflook
•    200 gram meelwormen
•    Filodeeg

Bereiden
Was de rijst, snipper het uitje, maak de knoflookteen schoon en pers deze fijn, snijd het preitje in zeer dunne korte reepjes. Verhit de olie, fruit het uitje en knoflook aan, voeg de gewassen rijst toe en fruit deze mee aan. Voeg steeds een scheutje hoog op smaak gebrachte groentebouillon toe en ook de nasi groenten en de prei. Bak de geblancheerde meelwormen krokant in weinig olie. Als de rijst gaar is voegt u de roomboter, de meelwormen en de kaas toe en laat u de risotto nog 20 minuten staan. Snijd de filo plakjes in 4 vierkantjes, leg er twee op elkaar (ster vorm) Doe er een balletje rijst op en vouw de punten bij elkaar (eventueel extra plakken met bloempapje) Bakken in frituur of bakken op een bakplaat in de oven.


Sprinkhanen in chocolade
Ingrediënten
•    100 g chocolade (puur, melk of wit)
•    enkele krekels of sprinkhanen
•    fijngehakte walnoten
•    prikkers

Bereiden
Snijd de chocolade in hele kleine stukjes en laat deze au-bain-marie smelten.
Verwijder de pootjes en vleugels van de sprinkhaan, bak ze heel even in de koekenpan en prik ze op een prikker. Haal ze door de gesmolten chocolade. Doop ze daarna in de fijngehakte nootjes.
Laat het geheel op vetvrij papier rusten/drogen.


Meelwormen cupcake
Benodigdheden
•    cup cake beslag
•    meelwormen

Bereiden
Maak het beslag via de verpakking en voeg de meelwormen bij het beslag toe (aantal op eigen initiatief). Ga daarna gewoon verder via de verpakking en klaar.


Tzatziki met meelwormen
Ingrediënten

  • 100 ml Griekse yoghurt
  • 1/3  komkommer
  • 1 teen knoflook
  • zout, peper en dille
  • 50 g meelwormen
  • ijsbergsla of eventueel andere sla

Bereiden
Schil de komkommer en rasp of schaaf de komkommer klein - boven een vergiet. Bestrooi met zout en laat even uitlekken.
Doe de yoghurt in een kom en pers er de knoflook boven uit. Voeg versgemalen peper toe.
Schep de komkommer door de yoghurt en voeg de dille toe.
Bak de meelwormen. Laat de olie heet worden in een wok en bak de meelwormen en laat ze uitlekken. Let op dat de meelwormen niet te donker worden.
Was de sla en snij in dunne reepjes. 
Leg de sla op het bord, schep de tzatziki erover en eindig met de gebakken meelwormen

Terugkoppeling

Terugkoppeling 2025 • nummer 2