Beter weten over eten, Deel 1, Leeractiviteit 3 Diëten, zin of onzin?

15 juni • Marijke Domis

De helft van de Nederlanders heeft te kampen met overgewicht en dat heeft vooral te maken met verkeerde voedingsgewoontes zoals het eten van te veel of te suikerrijke voeding en het veelvuldig tussendoor eten of snacken.

Er bestaan heel veel verschillende diëten die op basis van theorieën moeten overtuigen waarom een bepaald dieet heel goed kan werken. Bij een gevarieerd en evenwichtig voedselpatroon zou men zich echter geen zorgen hoeven te maken over gewichtstoename en is vet geen probleem.

Vorige Volgende

Door het bestuderen van artikelen en met behulp van een tabel en een schema over de hormonale effecten op de suiker- en vetstofwisseling leert de leerling dat een dieet weliswaar voor gewichtsverlies kan zorgen, maar ook dat de hormoonhuishouding erdoor beïnvloed wordt. Het probleem van overgewicht wordt door een dieet meestal niet blijvend opgelost. De suikerhuishouding in het lichaam wordt gereguleerd door een flink aantal hormonen en een (blijvende) verstoring van de suikerbalans als gevolg van diëten kan (uiteindelijk) voor grote stofwisselingsproblemen zorgen.

Als men zich houdt aan de richtlijnen van het Voedingscentrum, dus eet volgens de Schijf van Vijf en voldoende beweegt, is er geen reden om dik te worden

 

Leerling- en docentmateriaal

Het materiaal dat nodig is om vragen (over het nut van diëten) te kunnen beantwoorden, is met behulp van de informatie via onderstaande links en in de bijlagen bij dit artikel te vinden.

De twee links verwijzen naar

Bronvermelding
  1. Artikel: Liangyou Rui Energy metabolism in the liver, Compr Physiol. 2014 Jan; 4(1): 177–197.
  2. Website voedingscentrum
  3. Website ncbi
  4. Website voedingscentrum
  5. Artikelen in het boek ‘Beter weten over eten’: ‘Goed eten kan met de hulp van het Voedingscentrum’ van Corné van Dooren et al., ‘Eetgedrag en overgewicht’ van Kees de Graaf en ‘Voeding en gezondheid’ van Iris de Vries en Ilona Zuurmond.
LA-1.3.1-Vet-en-fictie-artikel-VK.docx LA-1.3.2-Fragment-uit-het-boek-Vet-belangrijk.pdf LA-1.3.3.1-Het-Atkins-dieet-tekst.docx LA-1.3.3.2-Het-Atkins-dieet-vragen.docx LA-1.3.4-glucosestofwisseling_tabel.pdf LA-1.3.5.-glucose-stofwisseling-schema.pdf LA-1.3.3.3-Het-Atkins-dieet-antwoorden.docx
Leswerk