De chemische geiser wordt ook wel de ammoniakfontein genoemd. Ineens stroomt veel vloeistof in een kolf.
De ammoniakfontein is een klassieker, al voorgesteld door Faraday in 1827 en nog steeds populair. Deze spectaculaire demonstratie wordt zowel in de les als op open dagen vaak gedaan. Dank zij de goede oplosbaarheid van ammoniak in water ontstaat onderdruk, waardoor meer water in een kolf wordt gezogen. Zo ontstaat een fontein. Als het water een indicator bevat, is de fontein prachtig gekleurd. De proefbeschrijving in het boek gaat in op verschillende manieren om ammoniak te bereiden en op varianten van de ammoniakfontein
De proefbeschrijving staat in het boek Showdechemie – effectief demonstreren.
Aanvullingen
NVOX-artikel (2001)
Dit artikel in de bijlage ZB05_NVOX-artikel (2001) beschrijft ook andere methoden om ammoniak te bereiden, fonteinen van andere stoffen dan ammoniak, en andere uitvoeringen. Als indicator wordt hier nog fenolftaleïen gebruikt. Bij de foto in ons boek gebruiken we thymolblauw, dit vanwege de risico’s op het ontstaan van kanker bij het gebruik van femolftaleïen.
NVOX-artikel (2022)
In een venster na het artikel staat na een inleidende regel een vraag waarin wordt verwezen naar het NVOX-artikel: Hoezo ammoniak als scheepsbrandstof? (de Vries en Soer, 2022). Dit artikel staat in de bijlage.
Ammoniak heeft onder andere een toepassing als groene brandstof voor schepen. Welke voor- en nadelen heeft ammoniak ten opzichte van waterstof als brandstof?
Bronnen
De Vries, N. & Soer, R. (2022). Hoezo ammoniak als scheepsbrandstof? NVOX, 47(2), 10-12.
Li, J., Peng, A. & Burgett, P.C. (1995). Syringe ammonia fountain. J. Chem. Ed. 72(9), 828.
Lister, T. (1995). Classic Chemistry Demonstrations. #79. London: Royal Society of Chemistry.
Ammonia fountain demonstration | Experiment | RSC Education
Metselaar, M. & Kramers-Pals, H. (2001). De ammoniakfontein. NVOX, 26(7), 359-361.
Thomas, N.C. (1990). A chemiluminescent ammonia fountain. J. Chem. Ed. 67(4), 339.